Päivitetty 5G -tukiasema Centriassa

Centrian matkapuhelintestiverkkoa päivitetään aktiivisesti vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin. Viimeisimpänä päivityksenä Centrian testiverkossa on 5G kyvykkyys: Ylivieskan kampuksen katolla sijaitsevassa mastoon on asennettu uusi 5G-tukiasema. Tukiasema käyttää 5G:n n78 taajuusaluetta (3300 – 3800MHz), joka on Suomessa tarkoitettu 5G-käyttöön. Kaistanleveytenä käytetään tällä hetkellä 100MHz:n taajuusaluetta, joka mahdollistaa jopa Gigabitin yhteydet. Nykyinen Centrian 5G-tukiasema on ns. Non-StandAlone (NSA) -ratkaisu, joka tarkoittaa, ettei se pysty vielä toimimaan täysin itsenäisesti, vaan tarvitsee toimiakseen siihen yhdistetyn 4G-tukiaseman (ns. 4G- ”ankkuritukiasema”).


 


 Juha Erkkilä (vas.) ja Pentti Eteläaho katsovat analysaattorilla 5G-tukiaseman signaalin arvoja. Kuva: Heidi Kaartinen


5G-tukiaseman lisäksi myös siirrettäviä 4G-tukiasemia on otettu käyttöön, joilla saadaan testiverkkoa laajennettua, sekä luotua tilapäisverkkoja tarpeen mukaan. Siirrettävässä tukiasemaratkaisussa käytetään Suomessa hieman harvinaisempaa aikajakoista LTE-tukiasemaa, joka toimii langattomien tv-kameralinkkien taajuuskaistalla (2300 – 2400MHz). Huomiotavaa on, että taajuuksien käyttö on luvanvaraista. Centrialla on luvat testiverkkokäyttöön Liikenne- ja viestintävirastolta.


 


5G-tukiaseman taajuusalue mahdollistaa jopa Gigabitin yhteydet. Kuva: Juha Erkkilä


Centrian matkapuhelintestiverkko on osa Suomen laajuista testiverkkoekosysteemiä (5GTNF), jonka tarkoituksena on luoda yhtenäinen usean eri palvelun testiverkko Suomeen. Centria tulee hyödyntämään päivitettyjä ratkaisuja hankkeissa, joita ovat mm. PRIORITY, 5G Viima ja Arctic Airborne 3D, sekä tarjoaa testiverkkoa myös hankekumppaneiden ja yritysten käyttöön. Vuosien tutkimustyön tuloksena syntynyt testiverkko mahdollistaa yrityksille ja tutkimuslaitoksille ideoiden testaamisen ja kehittämisen.


   
Seuraa meitä somessa: