5G Test Network+ (5GTN+)

 

5GTN+ -hanke on osa Suomen 5thGear-ohjelmaa, tutkien 5G-teknologioita. Hankkeen tarkoituksena on etsiä aktiivisesti uutta liiketoimintapotentiaalia verkkojen rakentamisessa ja hoitamisessa, luoden optimoitua arkkitehtuuria eri sovellusalueille ja löytää palvelutarjontamalli uusille loppukäyttäjäpalveluille. 5GTN+ -hanke keskittyy laajentumaan puhtaasta teknologia-vetoisesta projektista sisältämään lisää palveluita, sovellus-vetoista tutkimusta, joka tähtää teknologian ja sovelluksien toimisella todelliseen käyttöön erilaisista vertikaalisista sovellusalueista.

 

Langattomien teknologioiden tutkimus muuttuu puhtaasta radio liitettävyys haasteista kohti älykkäitä radioyhteyksiä ja verkkokonsepteja. Mullistavat sovellukset ja palvelut mahdollistavat kontekstitietoisuutta, mobile edge computing ja Big Data analyysia. 

 

Vaatimukset 5G:tä varten vaihtelevat sovellusten mukaan, mutta yleisesti ne käsittävät tiedonsiirtonopeuksia, jotka vaihtelevat matalan tason sensori datan määrästä korkealaatuisen videomateriaalin toimituksiin, pienten viiveiden vaatimuksiin, energiatehokkuuteen, korkeaan luotettavuuteen ja tietoturvaan. Nämä ominaisuudet tulevat saavuttaa samalla tai pienemmällä kustannuksella kuin nykyteknologioiden kanssa. Sovellus skenaariot vaihtelevat mm. tyypillisestä mobiililaajakaistasta koneiden väliseen kommunikointiin, käyttäjälaitteiden reaaliaikaiseen paikantamiseen sisällä ja ulkona, reaaliaikaiseen kontrollointiin, matalaan tiedonsiirtonopeuteen ja massiivisiin sensoriverkkoihin.

 

Tulevien matkaviestinverkkojen arkkitehtuurin odotetaan olevan joustava, joka mahdollistaa verkon räätälöinnin ja optimoinnin kohdeympäristön tarpeille. Tätä ennakoidaan erityisesti 5G-järjestelmäkehityksessä, jonka odotetaan mullistavan kaikkea, joka on toistaiseksi nähty langattomissa sovelluksissa. 5G:n oletetaan parantaen jokapäiväisen elämän sujuvuutta ja turvallisuutta, sekä myös merkittävästi parantaen liikeyritysten tehokkuutta. Ensimmäisen standardiversion odotetaan olevan valmis vuoteen 2020 mennessä ja jatkuvat tutkimustoiminnat tukevat tätä kehitystä.

 

 

 


   
Follow us on social media: