5G Test Network+ (5GTN+)

 

5GTN+ -hanke on osa Suomen 5thGear-ohjelmaa, tutkien 5G-teknologioita. Hankkeen tarkoituksena on etsiä aktiivisesti uutta liiketoimintapotentiaalia verkkojen rakentamisessa ja hoitamisessa luoden optimoitua arkkitehtuuria eri sovellusalueille sekä löytää palvelutarjontamalli uusille loppukäyttäjäpalveluille. 5GTN+ -hanke keskittyy laajentumaan puhtaasta teknologiavetoisesta projektista sisältämään lisää palveluita, sovellusvetoista tutkimusta, joka tähtää teknologian ja sovelluksien tuoimisella todelliseen käyttöön erilaisista vertikaalisista sovellusalueista.

 

Langattomien teknologioiden tutkimus muuttuu radioliitettävyyshaasteista kohti älykkäitä radioyhteyksiä ja verkkokonsepteja. Mullistavat sovellukset ja palvelut mahdollistavat kontekstitietoisuutta, mobile edge computingia ja Big Data analyysia. 

 

Vaatimukset 5G:tä varten vaihtelevat sovellusten mukaan, mutta yleisesti ne käsittävät tiedonsiirtonopeuksia, jotka vaihtelevat matalan tason sensoridatan määrästä korkealaatuisen videomateriaalin toimituksiin, pienten viiveiden vaatimuksiin, energiatehokkuuteen, korkeaan luotettavuuteen ja tietoturvaan. Nämä ominaisuudet tulee saavuttaa samalla tai pienemmällä kustannuksella kuin nykyteknologioiden kanssa. Sovellusskenaariot vaihtelevat mm. tyypillisestä mobiililaajakaistasta koneiden väliseen kommunikointiin, käyttäjälaitteiden reaaliaikaiseen paikantamiseen sisällä ja ulkona, reaaliaikaiseen kontrollointiin, matalaan tiedonsiirtonopeuteen ja massiivisiin sensoriverkkoihin.

 

Tulevien matkaviestinverkkojen arkkitehtuurin odotetaan olevan joustava, joka mahdollistaa verkon räätälöinnin ja optimoinnin kohdeympäristön tarpeille. Tätä ennakoidaan erityisesti 5G-järjestelmäkehityksessä, jonka odotetaan mullistavan kaiken, mitä on toistaiseksi nähty langattomissa sovelluksissa. 5G:n oletetaan parantaen jokapäiväisen elämän sujuvuutta ja turvallisuutta, sekä liikeyritysten tehokkuutta merkittävästi. Ensimmäisen standardiversion odotetaan olevan valmis vuoteen 2020 mennessä ja jatkuvat tutkimustoiminnat tukevat tätä kehitystä.

 

 

 


   
Seuraa meitä somessa: