Smart City –tapahtuman antia älykaupunkien tulevaisuudesta

 


Smart City 2017 –tapahtuma järjestettiin 31.10.-1.11.2017 Helsingissä. Tapahtuman teemoja olivat mm. esineiden internetin ja lisätyn todellisuuden hyödyntäminen kaupunkikehityksessä, liikkumisen älyratkaisut sekä rakentamisen tulevaisuus. Toisena päivänä aiheeksi nousivat myös liikenteen kehittäminen ja kaupunkilaisen turvallisuus ja elämän laatu.


Tapahtuma alkoi IBM:n Christian Claussin puheenvuorolla älykkäiden kaupunkien tavoitteesta parantaa asukkaan elämänlaatua ja toimintojen tehostaa perinteisiä kaupunkitoimintoja. Esineiden internetiä ja tekoälyä hyödynnetään jo nyt jossain määrin kaupunkikehityksessä, mutta laitteiden ymmärrys mm. puheen tunnistamisen ja jatkuvan keskustelun ylläpidossa ei vielä yllä tasolle, jossa sitä olisi helppo hyödyntää.


Tärkeä aihe pohdittaessa teknologian kehitystä on kulttuurin kehittyminen samassa tahdissa. Goforen Mikael Nylund toi puheenvuorossaan esille käyttäjän tai kaupunkilaisen tärkeän roolin uusien älyratkaisuiden käyttöönotossa. Nykyteknologia mahdollistaa nopeamman ja helpomman sovelluskehityksen kuin ikinä ennen, mutta loppukäyttäjän halu ja osaaminen luovat pitkälti teknologian todellisen arvon. Tämä tulee ottaa huomioon, kun kehitetään älyratkaisuja; niiden täytyy tarjota käyttäjälleen aitoa hyötyä ja tehokkuutta. Käyttäjän perspektiivistä keskusteltiin myös Verisuren puheenvuorossa seuraavana päivänä.


 


Älykaupungin yksi mahdollistaja on tehokas ja luotettava tiedonsiirtoverkko. Oulun yliopiston professori Matti Latva-aho kertoi esityksessään Oulussa kehitetystä 5G-verkosta. Esityksessä saatiin kuulla tiedonsiirtoverkkojen tulevaisuudesta. Nopea tiedonsiirto, joka on kaikkien tavoitettavissa mahdollistaa viestinnän uudella tavalla, joka kehittää niin kaupunkilaisen viihtymistä kuin turvallisuuttakin.


Pienten ja keskisuurten kaupunkien asemasta innovaatiokehityksessä keskusteltiin iltapäivän paneelissa, aiheena ”Small and Medium Sized Cities: Dynamic Development. Paneelin vetäjänä toimi Kokkolan kehitysjohtaja Jonne Sandberg. Paneelikeskustelussa vaihdettiin ajatuksia pienten ja keskisuurten kaupunkien roolista dynaamisina kehittäjinä yhdessä Yliopistokeskus Chydeniuksen johtaja Tanja Risikon, MDI:n kehitysjohtaja Janne Antikaisen sekä Woikoski OY:n myyntijohtaja Jussi Rissasen kanssa. Keskustelussa pureuduttiin YO-keskusten rooliin, teollisuusalueen hyödyntämiseen innovaatiotoiminnassa sekä pienien ja keskisuurten kaupunkien etuihin yritysten kehittämisessä. Lue lisää paneelikeskustelun kulusta tästä: Smart City 2017 -tapahtumassa puheenaiheena keskisuurten kaupunkien asema TKI-toimijana


 


Ensimmäisen päivän päätti Susan Etlingerin, TED-puhujan ja Altimeter Groupin markkina-analyytikon, puheenvuoro tulevien tekniikoiden vaikutuksesta elämäntapaamme. Etlinger toi esityksessään esille viimeisimpiä teknologian saavutuksia eri aloilla. Tekoälyn luoma musiikkikappale ja keskustelubotti, joka kykenee pitämään yllä keskustelua, ja luomaan sanojen välisiä yhteyksiä automaattisesti on jo todellisuutta. Tulevaisuudessa emme puhu ”älykaupungeista”, ainoastaan ”kaupungeista”, sillä tekniikka arkipäiväistyy jatkuvasti.


Toisen päivän aloitti Helsingin pormestari Jan Vapaavuori keynote-puheenvuorollaan, joka käsitteli Helsingissä toteutettuja ja valmisteilla olevia älykkäitä kaupunkiratkaisuja, jotka kattavat jo nyt isoja alueita Helsingistä. Toisen päivän teemana oli liikenne. Kuulimme mm. Finavian kävijäliikenteen ennustamisesta Helsinki-Vantaan lentokentällä. Liikenne-ennusteiden perusteella luodaan parempia kävijäkokemuksia ja sujuvampaa liikkumista.


Käyttäjäkokemuksesta kuultiin useassa puheenvuorossa. Verisure kertoi asumisen älykkäistä palveluista, Posti kehittää paketin lähetystä Smartpostin kautta entistä tehokkaammaksi. Biohakkerointi tuo älytekniikan suoraan ihon alle, jolloin ihminen voi seurata omaa kuntoaan ja kehittää itseään hyvinvoivaksi niin ravinnon, liikunnan kuin mielenterveydenkin kautta.Smart City 2017 antoi monipuolisen kuvauksen tulevaisuuden kaupungeista, ja mikä tärkeintä, tulevaisuuden elämäntavoista ja kulttuurista, kun tekniikka on luonnollinen osa jokapäiväistä elämäämme.


Lue lisää tapahtumasta tästä: https://www.smartcitynordic.com/


Somesta tapahtumakuulumisia löytyy hashtagilla #smartcitynordic


   
Seuraa meitä somessa: