Bet-Ker Oy:n on toimialansa edelläkävijä kierrätysmateriaalien hyödyntämisessä.

 


Toimitusjohtaja Antti Hautamäen mukaan hiilijalanjäljen mallintaminen luo pohjaa tuleville kehitystoimenpiteille.


Suurteollisuuteen tulenkestäviä materiaaleja valmistava Bet-Ker Oy on noin 30 henkilöä työllistävä yritys Ylivieskassa. Tuotteita käytetään esimerkiksi metallisulatoissa, joissa tulenkestävillä materiaaleilla vuorataan erilaisia senkkoja, kaukaloita ja rännejä. Suurin osa tuotannosta on massoja, mutta yritys valmistaa asiakkailleen myös rakenneosia ja kuonanmuodostajia.


Vuonna 1977 paikalliset yrittäjät aloittivat tuotannon murskaamalla käytettyjä samottitiiliä massaksi. Kasvun myötä raaka-ainelaadut ovat lisääntyneet, mutta edelleen yli 20 prosenttia Bet-Kerin raaka-aineista on kierrätettyjä materiaaleja. Alkuun suhtautuminen kierrätysmateriaaleihin oli markkinoilla hieman varauksellista, mutta nykyään kierrätysmateriaaleja käytetään jo vaativammissakin kohteissa. Myös muuttunut maailmantilanne on muuttanut suhtautumista kierrätysmateriaalien hyödyntämiseen.  


Toimitusjohtaja Antti Hautamäki kertoo, että Bet-Ker on alalla kierrätyksen edelläkävijä. Numeerinen data materiaalien ja tuotannon hiilijalanjäljestä on kuitenkin puuttunut, ja Ilmastoindikaattorin tuottama tieto voi mahdollistaa benchmarkkauksen tulevaisuuden kehitystyössä. ”Tulevina vuosina ympäristöystävällisyys ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen tulee olemaan teollisuudessa yhä merkittävämmässä roolissa, ja siksi kehitys on meilläkin jatkuvaa” Hautamäki toteaa. 


 


   
Seuraa meitä somessa: