Tekoäly on älylaitteiden selkäranka

 

Tekoäly on useiden nykyaikaisten ”älykkäiden” laitteiden ja ohjelmien kantava voima. Sitä hyödynnetään niin arkipäiväisten toimien, kuten sosiaalisen median ja sähköpostin, käytössä, mutta myös uuden sukupolven robotiikassa ja teollisuuden prosesseissa. Hankkeessa on tutustuttu tekoälyn mahdollisuuksiin ja käyttöön. Hankkeen loppupuolella julkaisemme laajan raportin tekoälyn haltuunotosta, mutta hankkeen asiantuntija kertoo nyt lyhyesti, mitä tekoäly onkaan.Kerro lyhyesti tekoälyn perusasioista, mitä tekoäly tarkoittaa?


Tekoälyn tutkimisen päämäärä on saada tietokoneet suorittamaan tehtäviä, jotka ovat ihmisen mielestä hankalia, luomalla erilaisia älykkäitä ohjelmia. Tekoäly on kokonaisuus, jonka alaluokkiin/osajoukkoon voidaan luetella koneoppiminen ja syväoppiminen 1. Tekoälyyn luetellaan kaikki tekniikat joiden avulla tietokoneet voivat imitoida ihmisen älykkyyttä, logiikkaa ja päättelykykyä.

 2. Koneoppiminen on tekoälyn alaluokka, jossa tilastollisia menetelmiä käytetään parantamaan järjestelmän suorituskykyä. Yleensä ohjelmoija hoitaa järjestelmän kehittämisen, mutta koneoppimisen avulla järjestelmä oppii kehittämään itseään.

 3. Syväoppiminen on koneoppimisen alaluokka, jossa järjestelmä itsenäisesti opettelee tekemään eri tehtäviä kuten kielen- ja kuvantunnistus. Syväoppimisessa käytetään yleensä monitasoisia neuraaliverkkoja (neural networks), jotka ovat algoritmeja joilla yritetään mallintaa miten ihmisen aivot toimivat.


Mitä olet tutkinut?


Olen tutkinut pääasiassa koneoppimista, erityisesti Azure machine learning studio-ohjelmalla, joka on Azuren oma koneoppimismoduuli. (Azuresta voit lukea lisää tästä: Linkki) Olen myös katsonut muita tekoälyyn ja koneoppimiseen tarkoitettuja ohjelmia, kuten H2O.ai, joka on avoimeen lähdekoodiin pohjautuva koneoppimiseen ja data-analyysiin tehty ohjelma.


Miten oppimaasi voisi hyödyntää XNetissä tai mihin yrityksissä voitaisiin tarttua?


Koneoppimisen ja tekoälyn hyödyntämiskohteet ovat erittäin laajat. Ensimmäiset käyttökohteet, joihin voi törmätä on esimerkiksi: 1. Sosiaalinen media (Facebook käyttää tekoälyä tehdessään sinulle ehdotuksia ihmisistä jotka saatat tuntea ja tunnistaa ihmiset kuvista, jotka lataat Facebookkiin)

 2. Sähköpostin suodatuksessa, jossa koneoppimista käytetään tunnistamaan esimerkiksi tietyt sanat jotka toistuvat spämmi- tai huijausviesteissä

 3. Verkkokaupat käyttävät koneoppimista suositellakseen sinulle uusia tuotteita sen perusteella, mitä olet ostanut.

 4. Erilaisten ennusteiden teko, kuten sääennusteet

 5. Turvallisuusratkaisuissa, kuten esimerkiksi tunnistamaan ihmisiä videokuvan perusteella ja huomaamaan epäilyttävä käytös konenäön avulla

 6. Lääketieteessä, esimerkiksi arvioimaan henkilön riski sairastua rintasyöpään

 7. Riskien arvioinnissa, esimerkiksi millä todennäköisyydellä henkilö X pystyy maksamaan lainansa.

 8. Puheen tunnistuksessa


Miten tekoälyyn pääsee tutustumaan, jos ei ole IT-taustaa? • MIT:in ”Moraalimasiina” jossa luodaan moraalisia dilemmoja joihin käyttäjät voivat antaa oman vastauksensa. Tämän tarkoitus on kerätä dataa ja opettaa tekoälyä, kuten itseajavia autoja, valitsemaan se pienempi paha kahdesta huonosta vaihtoehdosta. http://moralmachine.mit.edu/   
Seuraa meitä somessa: