Rakennusterveysasiantuntijan (RTA) ja sisäilma-asiantuntijan (SISA) henkilösertifiointiin valmentava koulutus

Koulutus alkaa
1.4.2022
Koulutus päättyy
31.12.2023
Haku alkaa
29.11.2021
Haku päättyy
15.3.2022
Opetuskieli
Suomi

Opintojakson yleiskuvaus

Lapin ammattikorkeakoulu järjestää yhdessä Centria-ammattikorkeakoulun kanssa rakennusterveysasiantuntijan (RTA) ja sisäilma-asiantuntijan (SISA) henkilösertifiointiin valmentavan koulutuksen. Koulutus on suunnattu kiinteistöjä omistaville ja hallinnoiville henkilöille, sisäilma- ja homeongelmia tutkiville konsulteille, terveystarkastajille sekä henkilöille, jotka haluavat perehtyä syvällisesti alaan. Valmentavan koulutuksen jälkeen on henkilösertifioinnin vaatimusten täyttävien mahdollista hakea RTA tai sisäilma-asiantuntijan henkilösertifikaattia. Sertifikaatit myöntää Eurofins Expert Servises Oy.

Sertifikaattia voi hakea www.omasertifikaatti.fi- palvelun kautta.
Sertifikaatin hakuohjeet: https://www.rakentamisensertifikaatit.fi/haluan_sertifikaatin/hae_sertifikaattia.

Rakennusterveysasiantuntijan valmentavaan koulutukseen (myöh. RTA) osallistujat saavat koulutuksen yhteydessä myös sisäilma-asiantuntijan valmentavan koulutuksen. Koulutukseen osallistuva voi halutessaan suorittaa pelkästään sisäilma-asiantuntijan valmentavan koulutuksen.

RTA- koulutuksen sisältö on kuvattu STM:n asetuksessa asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista 545/2015 ja tarkemmin Asumisterveysasetuksen soveltamisohjeet. Osa V. Valvira 2016.

Valvira-asumisterveysasetuksen soveltamisohje.

https://www.rakentamisensertifikaatit.fi/sertifikaatit/rakennusterveysasiantuntija

- Sertifioidun rakennusterveysasiantuntijalta edellytetty pohjakoulutusvaatimus on määritelty Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa (545/2015)
- Rakennusterveys- ja sisäilma-asiantuntijan sertifikaattiin johtava koulutus
- Pätevöitymiskoulutus- sanan on korvannut sertifikaattiin johtava koulutus


Valmentavassa koulutuksessa käydään lävitse voimassa olevan asetuksen (545/2015) vaatimukset koulutuksen sisällöstä, jonka sisältö koostuu kolmesta eri osioista. A osiossa perehdytään rakennusten sisäilman epäpuhtauksiin, homeeseen, bakteereihin ja terveysvaikutuksiin. Sisäilmaongelmia tutkitaan ja analysoidaan erilaisilla laboratoriomittausmenetelmillä ja välineillä sekä perehdytään epäpuhtauksien torjuntaan. B osiossa tarkastellaan syvällisemmin rakennusfysiikkaa, rakenteiden fysikaalisia ominaisuuksia, perehdytään rakenteiden ja materiaalien kuntotutkimusmenetelmiin, tuotantotekniikkaan uudis- ja korjausrakentamisessa. Lisäksi perehdytään asiantuntijana toimimiseen sisäilmaongelmien oikeustapauksissa ja sopimustekniseen lainsäädäntöön. C osiossa käydään lävitse ilmanvaihto- ja ilmastointitekniikkaa sekä opetellaan niihin liittyviä mittaus- ja tutkimusmenetelmiä. RTA-koulutukseen osallistuvat perehtyvät edellä mainitun lisäksi syvällisemmin kuntoarvio- ja kuntotutkimusmenetelmiin, rakennetekniikkaan, lainsäädäntöön ja tekevät rakennusterveyden asiantuntijan valmentavaan koulutukseen vaaditun opinnäytetyön.

Koulutus alkaa huhtikuussa 2022 ja päättyy joulukuussa 2023. Koulutuksen aloituspäivät ovat Ylivieskassa 11.-12.4.
Koulutus on monimuotokoulutusta, joka toteutetaan lähiopetuksena noin 2 päivää per kuukausi oppilaitoksessa ja etäopetuksena päivisin verkkoympäristön kautta, mikä edellyttää osallistujalta tietokoneen ja verkkoyhteydet.

Lähiopetuspaikka
Centria-ammattikorkeakoulu, Ylivieska

Hinta
Rakennusterveyden asiantuntijaosio 13 500 euroa (+ alv 24 %)/osallistuja
Sisäilma-asiantuntijaosio 8 800 euroa (+ alv 24 %)/osallistuja

Koulutuksen hinta jakautuu tasaisina erinä kolmelle eri lukukaudelle siten, että ensimmäisen lukukauden maksuerä maksetaan ennen koulutuksen alkua huhtikuussa 2022 ja seuraavat lukukausierät syyskuussa 2022 sekä tammikuussa 2023 (4500€/erä 3 erää RTA ja 2933 €/erä 3 erää sisäilma-asiantuntijakoulutuksesta). Henkilön ilmoittautuminen mukaan koulutukseen tarkoittaa sitä, että opiskelija sitoutuu ottamaan opiskelupaikan vastaan ja maksamaan koulutuksen maksut. Jos opiskelija peruu sitovan ilmoittautumisensa ilmoittautumisajan jälkeen, perii oppilaitos 50% suuruisen maksun ensimmäisestä lukukauden maksuerästä.

Koulutus vaatii toteutuakseen vähintään 10 osallistujaa.

Lisätietoja henkilösertifikaateista ja niiden vaatimuksista:
https://rakentamisensertifikaatit.fi/sertifikaatit/rakennusterveysasiantuntija
https://rakentamisensertifikaatit.fi/sertifikaatit/sisailma-asiantuntija

Ilmoittautuminen 15.3.2022 mennessä
E-lomake - Rakennusterveys- ja sisäilma-asiantuntijan henkilösertifiointiin valmentava koulutus
Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova. Koulutus toteutetaan, mikäli ryhmä saadaan täyteen. Ilmoitamme koulutuksen toteutumisesta ilmoittautumisajan päätyttyä 15.3.


Lisätiedot
Lapin ammattikorkeakoulu
Lauri Saarelainen
040 527 2027
lauri.saarelainen@lapinamk.fi  

Matti Moilanen
040 635 2964
matti.moilanen@lapinamk.fi

Jyrki Huhtaniska
040 546 8856
jyrki.huhtaniska@lapinamk.fi


Rakennusterveysasiantuntija (RTA) ja Sisäilma-asiantuntija (SISA) - Lapin AMK


Centria-ammattikorkeakoulu

Marianne Hirn
040 632 4341
marianne.hirn@centria.fi

Seuraa meitä somessa: