TÄYNNÄ! / Aineeton kulttuuriperintö / AV00AB85-3004
|
Koulutus alkaa
5.5.2021 |
|
Koulutus päättyy
25.8.2021 |
|
Haku alkaa
15.3.2021 |
|
Haku päättyy
5.4.2021 |
|
Hinta (ei koske muiden ammattikorkeakoulujen opiskelijoita eikä väyläopiskelijoita)
0,00€ |
|
Laajuus
5 op |
|
Opetuskieli
Suomi |
Opintojakson yleiskuvaus
Opintojakson sisältönä on paneutua kulttuuriperinnön suojeluun, vaalimiseen ja hyödyntämiseen viime vuosina keskeiseksi nousseen aineettoman kulttuuriperinnön käsitteen kautta.
Opintojaksossa tutustutaan siihen mitä on aineeton kulttuuriperintö sekä siihen liittyvät muut käsitteet, ilmiöt ja toimenpiteet, kuten elävä perintö, Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskeva yleissopimus, suojelutyö sekä aineettoman kulttuuriperinnön kansallinen ja kansainvälinen luettelointi. Opintojaksossa opitaan näkemään elävä perintö osana ihmisen arkea sekä elävän perinnön ajattelumallin suomat mahdollisuudet yhteisölle ja yksilölle monikulttuurisessa maailmassa.
Kurssilla tutustutaan oman, alakohtaisen kiinnostuksen mukaan aineettoman kulttuuriperinnön ilmiöihin sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla ja pohditaan kohteiden suojelutyön suomia mahdollisuuksia työllistävien innovaatioiden näkökulmasta. Käytännön esimerkkinä aineettoman kulttuuriperinnön kohteesta käytetään kaustislaista viulunsoittoperinnettä.
Opintojakson tavoitteet
Opiskelija ymmärtää aineettoman kulttuuriperinnön käsitteen ja huomaa elävän perinnön läsnäolon omassa arjessaan. Opiskelija ymmärtää, miksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskeva yleissopimus on laadittu ja mitkä ovat sen tavoitteet.
Opiskelija näkee aineettoman kulttuuriperinnön ilmiöiden suojelutyön mahdollisuudet pohjana uusille kaupallisille ja pedagogisille innovaatioille, jotka samalla edistävät perinteen säilymistä ja siirtymistä sukupolvelta toiselle. Opiskelija osaa perehtyä aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin ja niihin sisältyviin kohteisiin niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.
Opiskelija osaa tarkastella aineettoman kulttuuriperinnön sukupolvelta toiselle periytyviä ja muuntuvia ilmiöitä. Opiskelija käsittää aineettoman kulttuuriperinnön arvon ja merkityksen osana kulttuurien monimuotoisuutta ja ymmärtää kansallisten ja kansainvälisten käytänteiden jakamisen ja suojelutyön merkityksen.
Opintojakson kohderyhmä
Opintojakson suorittaminen ei vaadi aiempia aiheeseen liittyviä opintoja.Aineeton kulttuuriperintö -opintojakso on tarkoitettu kaikille aihealueesta kiinnostuneille.
Opintojakso sopii erityisesti kulttuuri-, kasvatus-, musiikki-, ja sosiaalialan sekä museo- ja kulttuuriperintöalan opiskelijoille sekä alan parissa toimiville, jotka haluavat ymmärtää kulttuuriperintötyön uusia malleja ja käsityksiä.
Opintojakson aikataulua
Kurssin aikana oppija tutustuu lähdeaineistoihin tehtävien ohjaamalla tavalla. Tehtävät alkavat peruskäsitteisiin tutustumisesta ja etenevät aina soveltavampiin tehtäviin. Useissa kurssin tehtävissä oppija saa suunnata tehtävänantoa omien kiinnostustensa mukaan. Opettaja vastaa kurssilaisten kysymyksiin aiheista, orientoi tehtäviin ja antaa niistä kirjallista palautetta.
Opintojakso toteutuu 100 % verkko-opintoina.
Opetusmenetelmät
Kurssin aikana oppija tutustuu lähdeaineistoihin tehtävien ohjaamalla tavalla. Tehtävät alkavat peruskäsitteisiin tutustumisesta ja etenevät aina soveltavampiin tehtäviin. Useissa kurssin tehtävissä oppija saa suunnata tehtävänantoa omien kiinnostustensa mukaan. Opettaja vastaa kurssilaisten kysymyksiin aiheista, orientoi tehtäviin ja antaa niistä kirjallista palautetta.
Opintojakso arvioidaan asteikolla Suoritettu (S) - Hylätty (0). Suoritusmerkinnän saamiseksi opiskelijan on oltava opintojaksolla aktiivinen ja tehtävä vaaditut tehtävät hyväksytysti kurssin suoritusajassa.
5 opintopistettä vastaa 135 tuntia opiskelijan työtä.
Kirjallisuus
Oppimateriaali löytyy opintojakson itslearning-työtilasta.
Yhteystiedot
averko@centria.fi
Opiskelu tapahtuu itslearning-oppimisympäristössä, joka on Centrian käyttämä digitaalinen oppimisympäristö. Opiskelija tarvitsee tietokoneen ja toimivan verkkoyhteyden.