Uusi kenttämittauslaitteisto tärinätestaamisen avuksi 

Tärinän mittaaminen onnistuu nyt asiakkaan luona.

Centrian tuotekehityspalvelut tarjoaa testauspalvelua tärinälle ja iskuille altistuville tuotteille. Uudella Centrialle hankitulla kenttämittauslaitteistolla tärinätason mittaaminen onnistuu muuallakin kuin laboratoriossa. Oikeastaan on vain mielikuvitus rajana, missä kaikkialla laitteistoa voidaan tärinätason mittaamiseen hyödyntää. Testauskohteita voivat olla vaikkapa tärinäaltistuminen rauta- tai moottoriteiden varrella sijaitsevissa rakennuksissa. Samantyyppisiä kohteita ovat esimerkiksi lentokenttien läheisyyteen sijoittuvat asuinrakennukset, joiden ikkunoiden helinää voidaan mitata hävittäjälentokoneiden lentäessä yli. Moottoreiden resonointi muun muassa autoissa, traktoreissa ja laivoissa voi myös olla yksi kenttämittauslaitteiston hyödyntämisen kohde. – Tärinän mittaamiseen tarkoitettu kenttämittauslaitteisto soveltuu lisäksi äänen ja maanjäristyksen voimakkuuden mittaukseen. Äänimittausantureita tai mikrofoneja ei vielä ole, mutta laitteistoa voidaan laajentaa mittaamaan myös ääntä tulevaisuudessa, tarkentaa Centrian tuotekehityspalveluilla työskentelevä TKI-asiantuntija Petri Jämsä.

Centria aloittaa tarjoamaan kenttämittauspalvelua asiakkaille uuden kenttämittauslaitteen voimin, jossa on 10 kanavaa ja enemmän antureita kuin vanhassa kalustossa. Hyvä esimerkkinä toimii kiihtyvyysanturi, joka on hankittu erityisesti rakennusmittauksia ja erilaisten lattioiden tai rakenteiden tärinöiden mittaamista varten. Centrian vanhempi tasapainotukseen soveltuva kalusto säilytetään edelleen palvelukäytössä. Hyvänä esimerkkinä vanhan kaluston hyödyntämisestä toimii Kortteen konepajan rehumurskaimeen tulevien terien tasapainottaminen vakiopalveluna.

Kun mittaukset on kentällä uuden laitteen avulla suoritettu, voidaan ne sen jälkeen tuoda laboratorio-olosuhteisiin analysoitavaksi. Toinen vaihtoehto on ajaa mittatietoa sellaisenaan asiakkaan hyödynnettäväksi. Sopivilla testeillä valmistaja varmistaa, että tuote toimii luvatuissa ympäristöolosuhteissa. 

Tarve tärinätestauksen järjestämiselle kentällä on tullut asiakkailta. Ympäristöteknologiaan erikoistunut Oilon Oy on yksi niistä Centrian kehityspalveluiden asiakkaista, joka on jo hyötynyt kenttämittauslaitteistosta. Centria tekee myös paljon yhteistyötä Wärtsilä Finland Oy:n kanssa. Testiin tulee tuotteita koko Suomen alueelta.

TKI-asiantuntija Petri Jämsä esittelemässä uutta tärinätestauksen kenttämittauslaitetta. Kuva: Marika Hautala

TKI-asiantuntija Petri Jämsä on työskennellyt Centriassa 22 vuotta. Tärinä- ja olosuhdetestaus ovat olleet hänen työkuvioissaan alusta saakka. Jämsä aloitti uransa organisaation silloisessa fysiikan laboratoriossa, johon hänet palkattiin alkuun sijaiseksi. – Tärinätestaukset tulivat taloon melkein samoihin aikoihin kuin aloitin työt Centriassa. Kävin hakemassa Nokialta niihin oppia ja sen jälkeen aloitimme testaamisen, kertoo Jämsä.
 

Lisätiedot: 

Petri Jämsä 
TKI- asiantuntija
p. 044 449 2532
 
petri.jamsa@centria.fi

Jani Rättyä
Palvelupäällikkö
p. 044 449 2577
 
jani.rattya@centria.fi

 

 


   
Seuraa meitä somessa: