Akkulaboratorio

 

Ainutlaatuinen akkulaboratorio vihittiin käyttöön 12.4.2012. Huipputasoinen akkumateriaalien tutkimuslaboratorio yhdistää ammattikorkeakoulun tutkijat ja yritysten tutkimustarpeen Kokkolassa.

Akkulaboratorion tärkeimmät osat ovat litiumakkujen valmistuslinja sekä akkutesteri, jolla voidaan testata yhtä aikaa 48 akun ominaisuuksia eri olosuhteissa. Laboratorion tutkijat keskittyvät erityisesti akkukemikaalien ominaisuuksien parantamiseen.

Akkulaboratorion erikoisuutena on kuivatila, joka on välttämätön litiumioniakkujen valmistusprosessissa ja testauksessa. Erikoislaitteet muodostavat täydellisen laboratoriomittakaavan akunvalmistuslinjan, jolla voidaan valmistaa pienikokoisia tutkimuskäyttöön tarkoitettuja litiumioniakkuja. Muut laitteistot mahdollistavat akkukennojen monipuolisen testaamisen ja tutkimisen. Kokonaisuus tarjoaa erinomaiset puitteet uusien akkukemikaalien tutkimiseen ja litiumioniakkuteknologioiden kehittämiseen.

Kustannuksiltaan noin 550.000 euron hintainen laboratorio rakennettiin Euroopan aluekehitysrahaston, Keski-Pohjanmaan liiton, KOSEK Oy:n ja alueen teollisuuden rahoittamassa ”Akkumateriaalien tutkimusinfrastruktuurin kehittäminen”-hankkeessa, jonka toteuttivat yhteistyössä Centria tutkimus ja kehitys, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius ja Teknologiakeskus KETEK Oy. Kehittämishankkeen kokonaiskustannusarvio oli 853.000 euroa. Hanke liittyi Keski-Pohjanmaan litiumklusteriin ja tuki litiumarvoketjun kehittämistä tutkimuksen, tuotekehityksen ja innovaatiotoiminnan osalta.

 

   

Yhteystiedot

Tero Tuuttila

TKI-päällikkö
kemia ja biotalous

040 190 4788
tero.tuuttila@centria.fi

 


   
Seuraa meitä somessa: