Centrian koulutusalapäällikkö selvitti jo kolmannen Spartathloninsa

Centrian oma supermies, ultrajuoksuun hurahtanut koulutusalapäällikkö Marko Forsell läpäisi legendaarisen Spartathlon-juoksukilpailun jo kolmannen kerran syyskuun lopussa. Spartathlon on Kreikassa järjestettävä ultrajuoksukilpailu, jonka reitti on 246 kilometrin matka Ateenasta antiikin Spartan paikalla sijaitsevaan Spártiin. Reitti pitää juosta 36 tunnissa.

- Ultrajuoksussa Spartathlon on yksi niistä juoksuista, jonka lähes jokainen ultrajuoksija unelmoi kerran suorittavansa. Matka ei ole pisin, kisa ei ole kuumin eikä siinä ole eniten nousumetrejä. Kaikkiin edellä mainituilla mittareilla mitattuna Spartathlonia kovempiakin kisoja löytyy, kuvailee Forsell.

- Spartathlonissa on kuitenkin haastetta – varsinkin kun otetaan huomioon tiukat aikarajat, jotka tulee selvittää ensimmäisen 100 km aikana, valottaa Forsell.

Tänä vuonna olosuhteet olivat Forsellin mukaan ennätyshelpot ja maaliin pääsi 68% aloittaneista. Kovin Spartathlon on juostu 2012, silloin maaliin pääsi vain 23% osallistujista.

- Olin ensimmäisen kerran mukana tuolloin 2012 ja kohtalonani oli silloin keskeytys. Seuraavina parina vuotena läpäisin kisan, mutta sitten vuorossa oli jälleen keskeytys. Tänä vuonna osallistuin siis jo viidennen kerran, ja tämä oli yhteensä kolmas läpäisy. Juoksukuntoni on yllättävästi parantunut entisestään, sillä kisa oli vaikeuksista huolimatta helpompi kuin aiemmin, Forsell kiittelee.

Kuka tahansa ei Spartathlonille pääse mukaan, sillä osanottajamäärät rajoitetaan 350 juoksijaan. Karsintarajat ovat melko kovat, jo arvontaan päästäkseen juoksijan tulee selvittää sata kilometriä kymmenen tunnin aikana, tai vastaavasti juostava 180 km vuorokaudessa. Forsell on päässyt mukaan aina suoralla valinnalla, ja siinä mittareina ovat sadan kilometrin juokseminen alle kahdeksaan tuntiin tai 216 kilometrin juokseminen vuorokauden aikana.

 

Marko Forsell Spartathlon

 

Paremmasta juoksukunnosta haaveileville Marko Forsellin tarina käy innostavasta esimerkistä, sillä mies ei ole aina ollut intohimoinen urheilija.

- Aloitin juoksemisen helmikuussa 2007, ja taustalla oli muutama vuosi golfailua eikä lainkaan ns. hikiurheilua. Ylipainoa minulla oli 12 kiloa ja tupakointivuosiakin oli takana jo 23, Forsell muistelee.

Juoksuinnostus lähti velipoikien kanssa tehdystä vedonlyönnistä. Tarkoituksena oli osallistua Kokkolan venetsialaismaratoniin, mutta loukkaantumisen vuoksi Forsell juoksi ensimmäisen maratonin Tampereella marraskuussa.

- Tampereella törmäsin ensimmäisen kerran ultrajuoksuun, koska työtoverini juoksi samassa kisassa 100 km matkan. Pidin tätä aivan supermiesjuttuna; miten kukaan voi juosta 100 km, muistelee Forsell ihmetelleensä ja sai heti kipinän lähteä itse yrittämään samaa.

Ensimmäisen ultramatkan Forsell juoksi pari vuotta myöhemmin, ja seuraavana vuona kisoja kertyi jo useampikin. Ensimmäisen 24-tunnin kisan vuoro oli vuonna 2011.

- Kaikkiaan olen juossut 11 maratonia ja 20 ultramatkaa. Viimeisin maratonsuoritus taitaa olla parin vuoden takaa. Vuosittain juoksukilometrejä kertyy noin 3500-4000 kilometriä ja harjoitustunnit ovat viime vuosina olleet 500-700 tunnin haarukassa, Forsell laskeskelee.

 

Juoksuharrastuksen viehätys piilee Forsellin mukaan sen suunnattomassa yksinkertaisuudessa ja samalla suorassa ja aika raa’assa palautteessa.

- Jokainen osaa juosta ja aloittaminen on periaatteessa helppoa. Olet aina juuri niin hyvä tai huono, kuin juoksuaikasi kertovat, Forsell muistuttaa ja uskoo sykemittarin toimineen hyvänä tukena juoksuharrastuksensa aloittamisessa.

- Ilman sykevyötä olisin varmasti juossut lenkit liian lujaa ja ne olisivat tuntuneet epämiellyttäviltä. Alussa on hyvä aloittaa ihan juoksu-kävelyllä, jossa muutaman minuutin juoksun jälkeen otetaan muutaman minuutin kävelypätkä. Tätä jatketaan jokaisella lenkillä, Forsell ohjeistaa.

 

Kisasuorituksesta voi lukea tarkemmin Markon blogista http://matkallaspartaan.blogspot.fi.


   
Seuraa meitä somessa: