Centrian miehittämätön ilma-alus avaa mahdollisuuksia haasteellisten alueiden tutkimukseenDroneen kiinnitetyn lämpökameran kuvaa testilennolta. 

Ylivieskalaiset ovat saattaneet kuulla kesän mittaan merkillistä huminaa Centrian ympäristössä. Kyseessä ei kuitenkaan ole ollut päästään seonnut lehtien puhaltaja, vaan asialla ovat olleet Centria tutkimus ja kehityksen IMAGE 5G -hankkeen insinöörit, jotka ovat lennättäneet Centrian kampuksen läheisyydessä kuusisiipistä miehittämätöntä ilma-alusta, eli dronea tutkiakseen mastossa olevien tukiasema-antennien suorituskykyä. Mitään salamyhkäisyyttä tutkimukseen ei kuitenkaan ole liittynyt, sillä uteliaat kaupunkilaiset ovat vapaasti saaneet seurata dronen lennätystä ja kysellä hankkeen henkilöstöltä meneillään olevista testeistä.

Kauko-ohjattavia moniroottorisia helikoptereita, virallisesti miehittämättömiä ilma-aluksia tai puhekielessä droneja, on nähty kauppojen hyllyllä pienikokoisina kuluttajamalleina jo muutaman vuoden ajan. Centrialla on käytössä näitä ammattikäyttöön paremmin soveltuva drone. Siihen on mahdollista kiinnittää esimerkiksi lämpökamera tai erilaisia mittauslaitteita, joiden avulla voidaan tarkastella tai mitata haluttuja kohteita. Dronen käyttö mahdollistaa saavuttamattomien ja jopa vaarallisten paikkojen ja alueiden tutkimisen ja testaamisen suojaetäisyyden päästä. Laitteen käyttö on kustannustehokasta ja sillä päästään helposti sekä nopeasti tutkimaan korkeampia paikkoja esimerkiksi rakennuksia tai mastoja.

Dronet tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia moniin kohteisiin, kuten esimerkiksi maatalouden, teollisuuden sekä sähkön, lämmön ja veden jakelun käyttökohteisiin. Kun Centrian konenäköosaaminen yhdistetään ilmasta kuvattuun videoon, voidaan nopeasti analysoida kohteita esimerkiksi vesivuotojen paikannuksessa tai sähkölinjojen kunnon tarkastamisessa. Lämpökameran avulla tehtävästä lämpövuotojen paikannuksesta on lupaavia kokemuksia, jolloin ilmasta käsin tehtyjen tarkastelujen avulla voidaan löytää suurten kohteiden, kuten rakennusten tai lämpölinjojen ongelmakohtia. Maataloudessa droneja voidaan hyödyntää sadonkorjuuajan kohdan määritykseen, salaojituksen kunnon tutkimiseen tai vaikkapa hukkakauran etsintään. Tehdas- ja satama-alueilla dronea voidaan hyödyntää esimerkiksi valvontaan ja ennakoivaan huoltoon. Sillä saadaan nopeasti kerättyä dataa tai valvontatietoa halutuilta alueilta ja häiriötilanteisiin pystytään reagoimaan ajoissa. Dronen avulla voidaan myös pienentää tapaturmariskiä, kun samalla alueella liikkuu työkoneita ja ihmisiä niiden seassa.

Meneillään olevassa IMAGE 5G –hankkeessa dronea käytetään matkapuhelinverkon mittauksiin. Centrialla on käytössä Ylivieskan keskustan alueen kattava mobiilitestiverkkoympäristö, jota on hyödynnetty jo useissa julkisissa kokeiluissa ja hankkeissa. Hankkeen työntekijät puolestaan omaavat maailmanluokan osaamista verkkojen testauksesta. Centria on asettanut tavoitteekseen sellaisten uusien käyttötarkoitusten ja liiketoimintamallien kehittämisen, joissa miehittämättömiä ilma-aluksia voidaan hyödyntää. Näihin tavoitteisiin pyritään IMAGE 5G –hankkeessa sekä tulevissa hankkeissa, joihin aiheesta kiinnostuneet yritykset voivat osallistua.

Kuvassa drone lähestyy mastoa 50 metrin korkeudessa. Alusta ei voi ohjata liian lähelle kohdetta, koska äkilliset tuulenpuuskat saattavat vaikuttaa sen ohjaukseen. 

IMAGE 5G -hanke
Centrian koordinoiman IMAGE 5G -hankkeen (Intelligent 3D measurements, analysis and automation for 5G beamforming solutions using Unmanned Aircraft System) tavoitteena on miehittämättömien ilma-alusten avulla kehittää uusia mittausmenetelmiä mobiiliverkkoihin ja selvittää niiden käyttömahdollisuuksia ja -tarpeita tulevaisuuden palvelutuotteina. Tekesin rahoittama kaksivuotinen hanke kerää Big Dataa pääasiassa RF-mittauksista (radioaallot) sekä teollisuusympäristö-, ilmanlaatu- ja häiriömittauksista ja kehittää, analysoi ja visualisoi 3D-testausmenetelmiä kuuden yhteistyökumppanin kanssa. Lisäksi hanke integroi IoT-alustoja droneihin, etsii uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tarjoaa teknologioiden testausmahdollisuuksia mobiilitestiverkkoympäristössä. Centrian käytössä oleva DJI S900 -drone painaa noin 6 kg. Säädöksien puitteissa sitä voidaan lennättää 150 metrin korkeuteen ja ladattava akku mahdollistaa kerrallaan noin 15 minuutin lennättämisen, riippuen droneen kiinnitetyn mittaus- ja kuvauskaluston painosta. 

Lisätietoja: projektisuunnittelija Heidi Kaartinen, p. 040 729 9951, heidi.kaartinen@centria.fi

 

 


   
Seuraa meitä somessa: