Centrian testauskalustoon mittavat investoinnit Ylivieskassa

 

 

Markus Juvonen Arctest Oy:stä, TKI-päällikkö Vesa Martinkauppi ja olosuhdetestausasiantuntija Pasi Polvi Centrialta tarkastelemassa rakentuvaa olosuhdekammiota. (Kuva: Janne Heikkilä)

 

Centria laajentaa Ylivieskassa yrityksille suunnattavia tuotekehityspalveluja

Centria-ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitysyksikkö investoi 670 000 euroa testaustoiminnan kehittämiseen. Kehittämisinvestointi sisältää sekä uusia laitteita että päivityksiä laboratorioissa jo oleviin laitteisiin. Investoinnilla uusitaan olosuhdekammio, laajennetaan ja päivitetään EMC-, tärinä- ja materiaalitestauskalustoa sekä hankitaan mittalaitteita tuotteen pintakäsittelyn tutkimiseen.

- Centrian halu palvella mahdollisimman laajaa asiakaskuntaa edellyttää monipuolista testauskalustoa erilaisiin käyttötarkoituksiin. Vastaamme näillä investoinneilla asiakkailta tulleisiin tarpeisiin. Testaustoiminnan tulisi olla kiinteä sekä jatkuva osa tuotekehitystä ja haluamme kannustaa yrityksiä testaamaan tuotteitaan laajasti myös osana laadunvalvontaa, taustoittaa Centrian TKI-päällikkö Vesa Martinkauppi tehtyjä investointeja.

 

Uusi, 54 kuutiometrin drive-in-olosuhdekammio on investoinneista suurin ja mahdollistaa testaukselle suuremmat lämpötila-alueet sekä nopeammat lämpötilan ja kosteuden muutokset. Noin 400 000 euron arvoiset laitteet ovat asiakkaiden käytössä keväällä 2018 ja ne toimittaa suomalainen Arctest Oy.

- Olosuhdetestauslaitteiden on toimittava häiriöittä pitkien testien ajan erittäin vaativissa olosuhteissa. Centrian tilaama olosuhdekammio mahdollistaa testaukselle korkean säätötarkkuuden ja olosuhteiden tasaisuuden, kertoo Arctest Oy:n toimitusjohtaja Johan Kinnula.

 

EMC-testauskalusto on jo laajentunut harmonisten häiriöiden mittaamiseen tarkoitetuilla testilaitteilla. Tärinätesterille on tehty päivitys, jolla voidaan testata esimerkiksi tehdashallin tärisevää lattiaa (Sinusoidal-testi), iskuja käytön ja kuljetuksen aikana (Random- ja Shock-testit) sekä tuotteen resonanssitaajuutta (RSTD-testi). Päivitykset mahdollistavat myös tärinäarvojen toistamisen laboratorio-olosuhteissa. Myös materiaalitestausta uudistetaan. Aineenkoestuskojeelle on tehty modernisointi, joka mahdollistaa aiempien veto-, puristus- ja taivutuskokeiden lisäksi myös Brinell- ja Janka-kovuusmittausten suorittamisen jopa 100 kN:n voimalla.

 

Tuotteen pintakäsittelyn tutkimiseen hankitaan mittalaitteita, kuten kalvonpaksuusmittari, jolla voidaan mitata pintaa rikkomatta 0,013-1 millimetrin paksuisia kerroksia, jopa kolme päällekkäin. Lisäksi tehdään pienempiä hankintoja, muun muassa pintakäsittelylinjan täydennyksiä, jotka helpottavat pintakäsittelyprosessin ohjausta. Investointi sisältää myös mikroskooppikameroiden ja kuvausohjelmiston päivityksen, jolla saadaan parempia kuvia esimerkiksi pintakäsitellystä kappaleesta.

 

Yritykset voivat hyödyntää Centrian tuotekehityspalveluja idean jalostamisesta tuotesuunnitteluun ja -konseptointiin sekä tuotekehitykseen ja vaatimustenmukaisuuden osoittamiseen.

 

  

Lisätiedot: TKI-päällikkö, testaustoiminnan kehittämishankkeen projektipäällikkö Vesa Martinkauppi, p. 044 449 2707, vesa.martinkauppi@centria.fi sekä palvelupäällikkö Jani Rättyä, p. 044 449 2577, jani.rattya@centria.fi


   
Seuraa meitä somessa: