Kokkola saa uuden verkon esineiden internetille Centrian kokeilevan kehittämisen avulla


Centria-ammattikorkeakoulussa tutkitaan ja kehitetään turvallisemman työympäristön mahdollistavaa uusinta digiteknologiaa ja ratkaisuja erilaisin kenttäkokein. Hankkeessa suunnitellaan mm. ketteriä teollisen internetin (IoT) ohjelmistoalustoja ja pilottituotteita, jotka kytkevät kohdealueella liikkuvat ihmiset, laitteet ja koneet sekä niihin liittyvät tietojärjestelmät toisiinsa. Näiden rakennuspalikoiden päälle on tavoitteena rakentaa työympäristön reaaliaikaista turvallisuuden kokonaiskuvaa, joka lisää mukana olevien yritystoimijoiden kilpailukykyä, kannattavuutta ja mahdollistaa uutta liiketoimintaa sekä uusia kumppanuuksia, ja näin ollen edistää koko Keski-Pohjanmaan alueen elinkeinoelämää. 

Uuden, puhtaasti esineiden internetin tarpeisiin suunnitellun Sigfox-sensoriverkon mahdollisuuksia työympäristöjen turvallisuuden parantamisessa on lähdetty selvittämään Keski-Pohjanmaan liiton rahoittamassa ja Centrian toteuttamassa BILINE – Turvallisuuteen liittyvät digitaaliset ratkaisut -hankkeessa.

- Kokkolaan asennettu verkkoteknologia mahdollistaa kevyen sensori- ja mittausdatan välittämisen huomattavasti langattomia matkapuhelinverkkoja edullisemmin sekä selkeästi yksinkertaisempien päätelaitteiden kehittämisen. Sigfox-sensoreiden virrankulutus on erittäin alhainen, mikä tarkoittaa tyypillisesti yli kymmenen vuoden akunkestoa jopa pohjoisissa olosuhteissamme. Olemme löytäneet alueen yritysten kanssa kymmeniä olemassa olevia tutkimuskohteita, joissa voimme hyödyntää lisenssivapaita taajuuksia. Tämä kiinnostaa laajasti myös alueen yritystoimijoita, kertoo BILINE-hankkeen projektipäällikkö, kehittämispäällikkö Sakari Nokela. 

Kesäkuussa 2016 käynnistyneen hankkeen keskiössä on Kokkolan KIP-suurteollisuusalue. Hankkeen tavoitteena on parantaa turvallisuutta kymmenien yritysten ja yli 2000 työntekijän turvallisuusympäristössä. Tavoitteena on selvittää ja tutkia mm. teollisuusalueen aluevalvontaan, kulunvalvontaan ja Keski-Pohjanmaan alueen kuljetuslogistiikkaan liittyvän tiedon käsittelyä, esittämistä sekä kohdentamista.

-Olemme erittäin tyytyväisiä, että Centria on niin keskeisesti mukana uuden teknologian kehittämisen keskipisteessä alueellemme. Meillä logistiikan toimijana on useita ajatuksia, miten Sigfox:in kaltaista vapaata tiedonsiirtoverkkoa voitaisiin hyödyntää kuljetusten turvallisuuteen sekä teknisiin palveluihin liittyen. Näistä syistä olemme lähteneet mielellämme Centrian hankkeeseen mukaan, toteaa Ahola Transport Oy liiketoimintajohtaja Jukka Raudasoja.

BILINE-hankkeen toimintaan osallistuu eri alojen yrityksiä ja organisaatioita sekä myös useita teknologiatoimittajia. Mukana olevat yritykset tuovat tutkimustoimintaan ja kehittämiseen monipuolisia yhteistyöverkostoja. Hankkeessa rakennettavaa anturiverkkoa operoi Connected Finland Oy. Verkko on osa maailmanlaajuista Sigfox-ekosysteemiä, ja Connected Finland toimii sen paikallisena operaattorina yksinoikeudella Suomessa.

- Olemme todella innoissamme yhteistyöstä Centria-ammattikorkeakoulun ja jatkossa koko alueen yritysten kanssa. Kokkolan seudulla on kokemuksemme mukaan erittäin hyvä tekemisen meininki, joka herättää kasvavaa innostusta myös Sigfox-tarjontaamme laajemminkin. Tälläkin hetkellä useat Suomen asiakkaamme kehittävät Centrian ohella innovatiivisia ratkaisuja teknologiaamme pohjautuen, ja voimme nähdä paljon synergioita useisiin alueen käyttökohteisiin mm. logistiikan, kulunvalvonnan ja teknisten palvelujen alueella, kertoo Connected Finland Oy perustajajäsen Tom Lindblad.

Uutta teknologiaa kokeillaan Centrian toteuttamissa nopeissa piloteissa ja demonstraatioissa Kokkolassa ja lähialueilla. Lopputuloksina hankkeessa tuodaan esille se, miten erilaiset ratkaisuvaihtoehdot toimivat teollisuuden haasteellisissa ympäristöissä ja vaativissa olosuhteissa.

Toukokuun 2019 loppuun saakka jatkuva BILINE-hanke on tällä hetkellä Centria-ammattikorkeakoulun suurimpia käynnissä olevia hankkeita, jonka tutkimustehtävien parissa työskentelee jo noin kymmenen asiantuntijaa. Tutkimuskokonaisuuden laajuus on noin 0,853 miljoonaa euroa.

Kokkola saa uuden verkon esineiden internetille Centrian kokeilevan kehittämisen avulla


Lisätietoja:

Sakari Nokela 040 729 9933, sakari.nokela@centria.fi
www.centria.fi/biline

Tom Lindblad 050 694 54, tom.lindblad@connectedfinland.fi
www.connectedfinland.fi


   
Seuraa meitä somessa: