Milla ja Julia pääsivät varjostamaan johtajia

Tuhat nuorta johtajaa –kampanajaviikon tunnelmia vetivät yhteen Milla Latomaa (vas.), Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila, Creamedian johtaja Marita Vuorinen, Julia Laakso, Pohjanmaan kauppakamarin johtaja Paula Erkkilä sekä Roosa-Liina Risikko Kokkolan Nuorkauppakamarista.

Tuhat nuorta johtajaa –kampanjaviikon tunnelmia vetivät yhteen Milla Latomaa (vas.), Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila, Creamedian johtaja Marita Vuorinen, Julia Laakso, Pohjanmaan kauppakamarin johtaja Paula Erkkilä sekä Roosa-Liina Risikko Kokkolan Nuorkauppakamarista.
kuva: Tiina Louhula

 

Valtakunnallista Tuhat nuorta johtajaa -kampanjaa toteutettiin viime viikolla Kokkolassa ja Pietarsaaressa. Kampanjassa nuori varjosti johtajan työpäivää tutkien, kokien ja oppien mitä johtajuus tänä päivänä on. Hakemuksia kampanjaan saatiin 21 johtajalta ja 32 nuorelta, ja pareja syntyi lopulta 15 kpl.

Kaksi nuorista oli Centrian kemiantekniikan insinööriopiskelija Milla Latomaa ja tradenomiopiskelija Julia Laakso. Milla pääsi seuraamaan Boliden Kokkolan toimitusjohtajan Jarmo Herrosen työpäivää ja Julia viestintä- ja mainostoimisto Creamedian johtajan Marita Vuorisen päivää.

- Kun sain viestin valinnastani sähköpostiini, tuli tosi kiitollinen olo! Kaikilla tätä mahdollisuutta ei ole. Etukäteen minua ei oikeastaan jännittänyt. Ainoastaan se mietitytti, että osaanko kysyä oikeat kysymykset ja että uskallanko kysyä tarpeeksi, Milla Latomaa kuvailee tunnelmiaan ennen yhteistä päivää.

Julia oli ottanut nettisivujen kautta selvää yrityksestä etukäteen, joten yllätyksiä ei tullut. Jopa kerran viikossa toimistossa vierailevia toimistokoiria hän osasi odottaa.

- Etukäteen tiesin, että YLE tulee kuvaamaan päivääni heti aamulla. Se kyllä vähän jännitti, mutta ei muuten, kertoo Julia Laakso.

 

Johtaja on ihmistuntija

 

Kokkolassa kampanjan toteutuksesta vastanneet Pohjanmaan kauppakamari ja Kokkolan nuorkauppakamari pyrkivät saattamaan yhteen nuoret sellaisten johtajien kanssa, jotka tukisivat mahdollisimman hyvin nuoren omaa alavalintaa. Jälkeenpäin kävi ilmi, että Milla oli päässyt Bolidenille myös kesätöihin. Tämä tuli myös positiivisena yllätyksenä Jarmo Herroselle.

- Sattumalta Milla oli meillä kesätöissä. Se sopi oikeastaan hyvin tähän kokonaisuuteen. Miksipä en jatkossakin voisi tarjota kesätyöntekijöillemme mahdollisuutta tulla tutustumaan minun työhöni esimerkiksi aamulla ennen iltavuoroa, Jarmo Herronen pohti.

Molempien kokemukset päivästä olivat pelkästään positiiviset ja ymmärrys johtajalta vaadittavista ominaisuuksista vahvisti Millan omia käsityksiä.

- Johtajalla pitää olla hyvät ihmissuhdetaidot. Näin, miten ihanasti kemiat pelasivat johtajan ja henkilöstön välillä kahvipöydässäkin. He olivat siinä tiiminä yhdessä, Milla Latomaa kertoo havainnoistaan.

Jarmo Herronen toteaa kampanjan olleen erittäin hyödyllinen.

- Tämä oli hyvä homma ja suosittelen jatkamaan tätä. Uskon, että päivä jätti opiskelijalle eväitä tulevaisuutta ajatellen, Herronen kertoo.

 

Lisää yhteistyötä opiskelijoiden ja työpaikkojen välille

 

Viestinnästä ja markkinoinnista kiinnostuneelle Julia Laaksolle oma pari oli myös nappivalinta.

- Hyvät fiilikset ja innostunut olo jäi, tämä oli todella innostava päivä! Ja tietty sääli, että se oli vain sen yhden päivän, harmittelee Julia.

Marita Vuorinen oli juuri ennen kampanjapäivää ollut myllärinä Pohjanmaan Kasvupolulla, jossa yrityksiä sparrataan kasvuun ja kansainvälistymiseen. Siinä hän sai kuulla monelta yritykseltä, kuinka haastavaa tällä hetkellä on löytää sopivaa työvoimaa. Esimerkiksi insinöörejä ja myynnin ja markkinoinnin osaajia tarvitaan.

- Mutta joku yhteistyössä mättää, koska tarpeet eivät kohtaa, Vuorinen ihmettelee. - Yhteistyötä pitäisi kehittää ja saada systemaattisemmaksi. Lisää nuoria pitäisi saada työpaikoille oppimaan ja kehittymään. Oikein mielelläni itse otan aina kun on mahdollista, hän jatkaa.

Julian silmiä päivä avasi, koska hän pääsi Maritan mukana myös Pohjanmaan Kasvupolun finaaliin näkemään ja kuulemaan alueella toimivien viidentoista yrityksen toiminnasta.

- Ilman tätä päivää en olisi tiennyt näistä yrityksistä mitään!, Julia summaa.

 

Taustaa:
Kauppakamaritoiminta viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlaa ja Suomen Nuorkauppakamarit täyttää 60 vuotta. Tuhat nuorta johtajaa -kampanja on osa juhlavuoden ohjelmaa, jolla halutaan nostaa esiin yritysten yhteiskunnallista ja alueellista merkitystä.

Toukokuussa järjestettyyn kampanjaviikkoon osallistui yhdeksän kauppakamaria ja koko maassa pareja syntyi 139. Seuraava kampanjaviikko on marraskuussa viikko 46.

teksti: Paula Erkkilä

 


   
Seuraa meitä somessa: