Puhtaus on suomalaisen mustikan valttikortti maailmalla

Centria-ammattikorkeakoulun koordinoima Industry Nordic –hanke on julkaissut mielenkiintoisen raportin suomalaisten tunnetuimman superfoodin mustikan markkina-arvosta. Julkaistun raportin tietojen ja asiantuntijalausuntojen takana ovat Anne Ristioja Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta, Simo Moisio Arktiset Aromit ry:stä ja Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta. 

Raportilla halutaan auttaa pohjoismaisia kasvuun ja vientiin tähtääviä luonnontuotealan yrityksiä. Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen toimialapäällikkö Anne Ristioja onkin tyytyväinen julkaisuun.

- Todella hyvää tietoa. Kyselin ennen tämän vuoden raportin julkistamista, mitä asioita yritykset kehittämistyöltä toivoisivat. Sain vastaukseksi muun muassa sen, että haluttaisiin yksityiskohtaisempaa markkinatietoa. Tämä nyt vastaa suoraan niihin tarpeisiin.

Maailmalla kuluttajat kiinnittävät paljon huomiota ostamiensa tuotteiden terveellisyyteen, laatuun ja turvallisuuteen. Pohjoismaisista luonnontuotteista löytyvät nämä ominaisuudet, mutta emme osaa vielä tarpeeksi hyvin hyödyntää niitä markkinoinnissa.

Villimustikan pahin kilpailija maailmalla on tuotettu pensasmustikka, jonka markkinointiin on panostettu suuresti. Vuonna 2017 Suomesta vietiin noin 11 miljoonaa kiloa pakastettuja luonnonmarjoja. Keskihinta marjakilolle oli 2,20 euroa. Suhteellisen alhaisen hinnan syynä on sekä kilpailun voimakas kasvu, että pensasmustikan ylituotanto maailmalla.

Villimustikka ei kykene kilpailemaan hintatasollaan tuotetun marjan kanssa, ainoastaan laadulla ja korkeammilla tehoainepitoisuuksilla . Globaaleilla markkinoilla brändi ja tuotemerkki ovat erittäin tärkeä tekijä liiketoiminnalle. Koska tuotteet ovat kalliimpia, ne on kohdistettava korkeisiin tuoteluokkiin ja yksinoikeuteen. Pakkaus on myös ratkaiseva osa kuluttajien kokemusta ja ekologisuus koetaan tärkeäksi.

Raportissa esitellään kattavasti potentiaalisia kohdemarkkina-alueita. Kysyntää riittää ympäri maailmaa, esimerkiksi Kiinassa arvostetaan suuresti pohjoismaisten tuotteiden puhtautta. Raportista käy ilmi myös millaisia tuotteita kannattaa kehittää erilaisille kohderyhmille, esimerkkinä ikääntyvät, naiset, vauvat ja urheilijat.

Marjan arvoa saataisiin nostettua tuottamalla vientiin pitemmälle jalostettuja tuotteita, mutta tämä voi olla pienyrityksille liian suuri haaste. Tarvitaankin yhteistyötä eri tuotantoketjujen toimijoiden välillä vähentämään riskejä ja tarjoamaan tarvittavat resurssit. Jalostettujen tuotteiden viennin lisääminen on ainoa tapa lisätä marjojen käyttöä metsistä.

Lue raportti

The evaluation of global market demand based products concepts for selected berry powders/extracts –raportti on luettavissa: www.centria.fi/industrynordic ja www.aitoluonto.fi.

 

Lisätietoja: Leena Favén p. 044 7250 273, leena.faven@centria.fi

 


   
Seuraa meitä somessa: