ReUseFoxHair (RUFH)

Reusefoxhair

 

Centria-ammattikorkeakoulun hallinnoima ReUseFoxHair (RUFH) –hanke sai alkunsa ideasta hyödyntää siniketun ylijäämäkarvaa teollisuudessa.  Hankkeessa käytettiin karvaa, mikä irtoaa kun siniketut keväisin vaihtavat talvikarvan kesäkarvaan.

Kokeilevaa kehittämistä varten päätettiin perustaa hanke, jota Mirka Oy ja Pohjois-Suomen turkiseläinten kasvattajat ry lähtivät rahoittamaan. Hankeidealle haettiin Pohjanmaan liiton myöntämää alueelliset innovaatiot ja kokeilut (AIKO) -rahoitusta.  Liitto katsoi sen lukeutuvan juuri sellaisiin innovatiivisiin kokeiluhankkeisiin, jollaisia se haluaa rahoittaa.  Pohjanmaan Liitto on tehnyt edistyksellistä työtä aluekehittämisen ja sille tärkeiden elinkeinojen vahvistamisen puolesta. Kuntaraha saatiin hankkeeseen Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordialta, Myös Centria-ammattikorkeakoulu rahoitti myös hanketta omalla osuudellaan.

Hankkeen tavoitteeksi asetettiin siniketun irtokarvan laadun testaaminen sekä puhdistusmahdollisuuksien ja mahdollisten käyttökohteiden selvittäminen. Hyödyntämisen selvittämiseksi tarvittiin vahvaa materiaalien ja niiden muokattavuuden asiantuntemusta sekä testausosaamista ja -ympäristöjä. Hankkeen ympärille koottiin poikkitieteellinen tiimi, jossa tuotekehitystä voitiin tarkastella monesta eri näkökulmasta.

Siniketun ylijäämäkarvan uusiokäyttö vaati erityisesti käytännön testausta. Hankkeen yhteistyökumppaneiksi löydettiin Ruukin kehräämö ja puoti Oy sekä Mathildedalin käsityöläisiä, jotka valjastivat uudet ideat konkreettisiksi materiaaleiksi. Testaamisen aikana selvisi, että ketun karva on yksistään liian lyhyttä toimiakseen yksin lankana, joten sitä päätettiin kokeilla yhdistää muihin pidempiin kuituihin kuten alpakkaan ja villisilkkiin. – Erilaisia yhdistelmiä kokeilemalla saatiin jalostettua erittäin hienoa lankaa. Langasta on sittemmin käsityöläisten avulla tehty nyt esillä olevia kokeiluja eri menetelmin-sekä huovuttamalla, kutomalla että neulomalla.

RUFH-hankkeessa keskiössä on ollut materiaali, joka muutoin luokiteltaisiin jätteeksi. Hanketoteutus edustaa näin uusiokäytön lisäksi myös kiertotaloutta. RUFH päättyi syyskuun 2018 lopulla.

Lisätietoja
Projektipäällikkö Pia Blomström, p. 050 336 8746, pia.blomstrom@centria.fi

 

Valmistajat

Karstaus ja kehruu: Ruukin kehräämö ja puoti Oy

Huovutus: Kulkurin keidas Oy/Peppi Majuri

Kudonta: Tmi Leena Muuri

Neuleet: Anki Kahari

Tikkikangas: Centria-ammattikorkeakoulu/Leena Simonen

Kuva: Kasper Dalkarl


   
Seuraa meitä somessa: