Sähköauton yhteiskäyttöä testataan Kokkolassa


Vaste-hankkeen sähköautoa esittelemässä hankkeen koordinaattori Hanna Lahnalampi.
 

Mitä jos naapurustollasi olisi yhteinen auto?

Kokkolan kaduilla ajelee nyt vihreän valkoinen ekoauto. Sähköauton huristelua ei välttämättä kuule tai huomaa, koska auto kulkee sähköllä. Sähköauto onkin yksi hiljaisimmista autoista, koska tärinä ja moottorin äänet jäävät uupumaan.

Centrian Vaste-hankkeessa testataan sähköauton yhteiskäyttöä Keski-Pohjanmaan alueella. Kaksipaikkainen pakettiauto on ihanteellinen kaupunkiajoon ja tilavaan autoon saa kyytiin isommankin lastin. Hankkeessa on mukana eri alojen yhteistyökumppaneita, jotka testaavat auton toimivuutta eri tilanteissa. Yhteiskäyttöautot voivat vaikuttaa kaupunkien kaavoituksiin ja rakennuskustannuksiin, kun kalliiden yksityispaikkojen sijaan voidaan hyödyntää yhteistä autoa.

- Yhteisautoilua on otettu käyttöön jo isommissa kaupungeissa ja se on todettu sujuvaksi ratkaisuksi. On hienoa saada tänne Keski-Pohjanmaan alueelle tällaista vihreää toimintaa, sanoo Vaste-hankkeen koordinaattori Hanna Lahnalampi.

Sähköautot ovat ajankohtainen aihe ja Kokkolan energia panostaa vahvasti sähköautoiluun rakentamalla tulevan kesän aikana viisi latausasemaa. Tällä hetkellä Kokkolassa on viisi latauspistettä, jotka sijaitsevat Centria-ammattikorkeakoululla ja Motonet-liikkeen pihassa.

Auto varataan, avataan ja suljetaan omalla kännykällä

Yhteiskäyttöön tullut sähköauto toimii lähestulkoon kokonaan omalla kännykällä. Autonappisovelluksen avulla auton varaustilanteen pystyy näkemään heti ja varamaan sen juuri silloin kuin itsellä on autolle käyttöä. Ovien avaaminen ja sulkeminen toimivat samoin sovelluksen kautta. Yhteiskäyttöön hankitun auton varaaminen käy vaikka kotisohvalta ja rattiin voi hypätä juuri silloin kun tarvitsee.

- Pitäisiköhän laittaa jo oma Mersu myyntiin? Hankkeen projektipäällikkö Janne Känsäkoski pohtii.


Vaste-hanke on EAKR-hanke, jonka päärahoittaja toimii Keski-Pohjanmaan Liitto.

 

centria.fi/vaste
facebook.com/vaste.hanke

Lisätietoja:
projektipäällikkö Janne Känsäkoski p. 040 630 9890, janne.kansakoski@centria.fi
hankekoordinaattori Hanna Lahnalampi p. 040 149 6199, hanna.lahnalampi@centria.fi

 

 

 

 


   
Seuraa meitä somessa: